Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


Ei ole yhtä oikeaa tapaa seistä käsillään!Pitämissäni koulutuksissa ja valmennustyössä on ilmennyt, että merkittävällä osalla liikunta-alan ihmisistä on seuraavanlainen käsitys: kuppiasento on ainoa oikea tapa seistä käsillään. Monesti käsilläseisontaharjoittelu aloitetaan kuppiasennon opettelusta ja sitä pidetään välttämättömänä ”kunnolliselle” käsilläseisonnalle. Oma mielipiteeni poikkeaa tästä kenties jo valtavirtaa edustavasta käsityksestä.

Käydään lyhyesti läpi käsitteet ”kaariasento”, ”neutraali asento” ja ”kuppiasento”:

Kaariasennossa alaselän kaarta on korostettu. Lantio kääntyneenä eteenpäin = anterior pelvic tilt.

Neutraalissa asennossa alaselässä on loiva kaari – lantio samassa asennossa kuin normaalissa seisonnassa.

Kuppiasennossa alaselän luonnollinen kaari (lordoosi) on oikaistu. Lantio kääntyneenä taaksepäin = posterior pelvic tilt.

Mielestäni käsilläseisonnan opettelu kuppiasennossa on lähes sama asia kuin ensimmäisen leuanvedon opettelu leveällä myötäotteella. Mikäli leuanvedon haluaa oppia nopeasti, on usein järkevämpää opetella sitä hartioiden levyisellä vastaotteella. Vastaavasti mikäli käsilläseisonnan haluaa oppia nopeasti, on sitä parempi opetella neutraalilla selkärangalla. Leuanveto vastaotteella ja käsilläseisonta neutraaliasennossa ovat helpompia, joten jos tavoitteena on vain ”saada leuanveto/vetoja” tai ”oppia seisomaan käsillään” on liikkeiden treenaaminen järkevämpää tehdä vastaotteella (leuanveto) ja neutraalilla selkärangalla (käsilläseisonta). Jos sen sijaan tavoitteena on ”saada leuanveto/vetoja leveällä myötäotteella” tai ”oppia seisomaan käsillään kuppiasennossa” niin silloin vaan leveä ote käyttöön leuanvedossa ja kuppiasento käsilläseisonnassa. 
Kaikki lähtee tavoitteista!

Perusteluna kuppiasennolle olen kuullut, että käsilläseisonta selkä notkollaan on vaarallista alaselälle. Höpö höpö. Pystyasennossa (jaloillaan tai käsillään) selkäranka on vahvimmillaan sen neutraalissa asennossa, johon kuuluu loivan S-kirjaimen muotoiset kaaret. Kokonaan eri asia onkin käsilläseisonta kaariasennossa, jota en itsekään kannata aloittelijoille/selkävaivaisille. Neutraalin asennon käsilläseisonnassa ja kuppiasennossa vatsalihaksissa on jännitys, joka suojelee selkärankaa. Äärimmäisessä kaariasennossa tämä tuki katoaa. Tässä esimerkki äärimmäisestä kaariasennosta: Breikkiliike nimeltä hollowback

Lapset lähtevät oman kokemukseni mukaan poikkeuksetta opettelemaan käsilläseisontaa kaariasennossa, mikäli heitä ei neuvota. Samalla tavalla treenasin myös itse käsilläseisontaa 12-vuotiaana breakdance-harrastajana. Ohjasin 2011-2014 kolmen vuoden ajan telinevoimistelun harrasteryhmiä Jyväskylän voimistelijoissa. Tämän aikana näin ~500 lapsen käsilläseisontaopettelua ja kyllä voin sen perusteella sanoa, että ihmisen luonnollinen tapa opetella käsilläseisontaa on kaariasento. Yksinkertaisena syynä se, että kaariasennossa käsilläseisonta on usein vielä neutraali-asentoakin helpompaa. Tästä huolimatta en suosittele käsilläseisontaharjoittelua ainakaan aluksi kaariasennossa, vaan turvallisesti neutraalissa asennossa.

Kuppiasento on hieno ja haastava käsilläseisonta-asento. Se on peräisin telinevoimistelun estetiikkaan perustuvasta ideologiasta. Perustreenaajan ideologiassa sen sijaan turvallisuus ja hauskuus ovat tärkeitä elementtejä. Ainakin itsellä olisi lapsena saattanut mennä into koko käsilläseisontatreenistä, mikäli joku olisi tullut sanomaan, että ensin pitää pysyä täydellisessä kuppiasennossa selällään tietty aika, ja vasta sen jälkeen on lupa nousta käsien varaan.

Peace, Love & Handstands